Skip to main content
NyhetsbrevStartsida

Nyhetsbrev januari

By 31 januari, 2023No Comments

En storsatsning på kompetensförsörjning i Jämtland Härjedalen och Västernorrland

Kompetenskompassen

Glädjande nyheter! Från februari 2023 startar projektet Kompetenskompassen, en storsatsning på kompetensförsörjning i Västernorrland och Jämtland Härjedalen. Aktiviteterna i projektet kommer genomföras i samarbete med länets företag, skolor Mittuniversitetet och branschorganisationer.

Genom inspirerande föreläsningar i Arbetsmarknadskunskap arbetar vi för att inspirera ungdomar att ta medvetna studie- och yrkesval för sin framtid. Aktiviteter riktade mot studenter på Mittuniversitetet syftar till att synliggöra näringslivet i regionerna, stärka relationerna mellan framtidens arbetskraft och arbetsgivare samt öka andelen studenter som väljer att stanna kvar i länen efter avslutade studier.

Projektet Kompetenskompassen finansieras av Europeiska unionen, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland samt medfinansierade kommuner Sundsvalls kommun, Timrå kommun, Ånge kommun, Örnsköldsviks kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun, Härnösands kommun, Östersund kommun, Bräcke kommun, Härjedalens kommun, Bergs kommun, Strömsunds kommun, Krokom kommun och Ragunda kommun.

Läs mer om projektet här!

Framtidens Ledarskap

I maj startar vi upp en ny omgång av Framtidens Ledarskap. Ett skräddarsytt program för dig som är ledare i näringslivet och är intresserad av alla dimensioner av ett framgångsrikt och hållbart ledarskap.

Utvecklingsprogrammet vänder sig till dig som är vd, chef, ledare eller på väg in i en ledande roll i framtiden. Det finns ett fåtal platser kvar i vårens omgång. Är du intresserad?

Läs mer och anmäl dig här!

Vd-nätverket

I vår startar en ny omgång av vårt vd-nätverk. Där erbjuds du som vd personlig utveckling, inspiration samt möjlighet att byta erfarenhet och kunskap kring utmaningar tillsammans med andra vd:ar från olika branscher i Västernorrland och Jämtland Härjedalen!

Är du intresserad av att vara med i nätverket?

Läs mer och anmäl dig här!

Fokus internationell handel

Vi vill att fler företag ska våga ta steget ut på den internationella marknaden. Vi arbetar för enklare tullhanteringar, smartare transportlösningar samt färre handelshinder mellan olika länder. Vi erbjuder även rådgivning kring import och export, lagstiftning och tillvägagångssätt.

För dig med internationella affärer

ATA-Carnet

ATA-carneter är en internationell tullhandling som gäller i ett åttiotal länder för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. ATA-carneter utfärdas för yrkesutrustning, varor för mässor och utställningar samt varuprover.

Läs mer här!

Ursprungscertifikat

Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används för handel mellan ett EU-land och tredje land. Dessa handelsdokument kan utfärdas med det digitala systemet essCert.

Läs mer här!

På väg mot nya marknader?

Marknadsanalyser

Behöver du veta mer om marknad så hanterar vi alltifrån enskilda frågeställningar till avancerade analyser så du får ett tillförlitligt underlag för ditt företags internationaliseringsstrategi.

Affärskontakter

Vi hjälper dig även att identifiera, utvärdera och kvalitetssäkra distributörer, agenter, kunder och leverantörer för en ökad försäljning och tillväxt.

Trade Talks: Nederländerna

Trade Talks by Swedish Chambers är ett samarbete inom internationell handel på initiativ av Sveriges regionala handelskammare. Konceptet består av en serie webinars med de senaste uppdateringarna och analyserna inom internationell handel från aktuella marknader. Den 19 april genomförs Trade Talks med fokus på Nederländerna.

Datum: 19 april

Tid: 09.00-10.30

För vem? Exporterande och importerande bolag, eller bolag som funderar på att börja arbeta på en internationell marknad

På scen: TBA

Pris: Kostnadsfritt

Nya medlemsföretag

Vi välkomnar Acnor AB som nytt medlemsföretag i Handelskammaren Mittsverige! 

Följ oss!