ATA-carnet

Ska ni åka utomlands och visa upp er nya prototyp på mässa, eller visa upp er nya produkt till en potentiell kund på den internationella marknaden? Planerar ni att fotografera er nya klädkollektion i ett annat land? Eller ska ni åka på en internationell turné med er orkester? Då rekommenderar vi er att använda en ATA-carnet.

Vad är en ATA-carnet?

Det är ett internationellt tullpass för varor som används vid tillfällig export utanför EU och gäller i närmare 100 länder och som förenklar tullförfarandet. Med en ATA-carnet blir er resa tryggare och enklare och vi finns där att hjälpa er om problem skulle uppstå. Det finns flera olika faktorer som avgör om en ATA-carnet är nödvändig, kontakta oss för att rådgöra om det behövs i just ert fall, vi hjälper mer än gärna till!

ATA-carneten kan användas för tillfällig export av:

  • Yrkesutrustning
  • Mäss- och utställningsgods
  • Varuprover

Observera att godkända användningsområden varierar i olika länder. Godkända användningsområden finns i listan över anslutna länder nedan, under bilagor.

Med en ATA-carnet blir tullförfarandet och gränspassagen smidigare, enklare och snabbare. Tullformaliteterna är förberedda redan innan ni reser. Ni behöver då inte fylla i utländska tulldokument vid gränspassage eller hantera någon deposition eller återbetalningar hos en utländsk tullmyndighet.

En ATA-carnet är giltig i ett år och kan användas för upp till 10 resor. ATA-carneten ska följa varorna hela tiden och visas upp och stämplas vid varje gränspassage.

Kostnaden för en ATA-carnet varierar beroende på olika faktorer, såsom varuvärdet, antal resor, om ni är medlemmar i Handelskammaren Mittsverige, bland annat. Mer information hittar ni i prislistan.

För varje carnet tas en dokumentdeposition ut. Depositionen fungerar som incitament för innehavaren att hantera sin carnet korrekt. Utöver det kan företaget också behöva ställa en säkerhet i förhållande till varuvärdet för varje carnet.

Depositionen återbetalas då carneten återlämnats till Handelskammaren Mittsverige inom giltighetstiden samt om den har hanterats korrekt längs resan och säkerhetsbeloppet returneras så snart det går att konstatera att inga efterföljande tvister kan uppstå utifrån carnetens dokumenterade resväg.

I vilka situationer bör jag använda en ATA-carnet?

En ATA-carnet är den bästa lösningen för temporär export för de situationer och till de länder som ATA-carnet gäller för. Den kan användas för temporär export av varuprover, yrkesutrustning eller utställnings- och mässgods. ATAcarnet kan användas till ett femtiotal länder utanför EU, inom EU är det fri rörlighet av produkter vilket innebär att du inte behöver en ATA-carnet. Innan du ansöker om en ATA-carnet är det bra att kontrollera att det land du ämnar besöka accepterar carneter och godtar den varukategori du ska använda i landet. Nedan kan du ladda ner en lista över de länder som accepterar ATA-carnet och vilka länder som accepterar vilka varukategorier.

Ladda ner PDF-fil

Vad kostar det?

Kostnaderna baseras på en grundavgift och tilläggsavgifter beroende på varuvärde och hur många länder din ATA-carnet ska användas i. Priset varierar också beroende på om sökanden är medlem vid handelskammaren eller ej. En deposition tillkommer vid samtliga utfärdanden, och ytterligare en säkerhetsdeposition tillkommer för användare som inte fått en carnet utfärdad under de senaste tre åren eller kunder som inte uppfyller våra kreditkrav.

Prislista 2022

Vilka är fördelarna med att använda en ATA-carnet?

Fördelarna med att använda en ATA-carnet är många och här finns några av dom listade:

  • Först och främst är det ett internationellt välkänt, etablerat och säkert system.
  • Carneten är giltig i ett år och du kan resa upp till 10 gånger med den under året. Det kan till exempel vara 10 resor fram och tillbaka till Norge eller 10 resor till olika länder.
  • Med en ATA-carnet behöver du bara ett dokument och det finns oftast inget behov av ytterligare pappersarbete under resan. Om man ansöker om tillfällig export utan en ATA-carnet kan övriga tull och -gränsprocedurer upplevas krångliga och olika dokument kan behövas fyllas i på främmande språk.
  • Du slipper att trängas med det normala godsflödet och kan på flygplatser klarerar dina varor genom att besöka tullen vid den röda kanalen i ankomsthallen. Därmed slipper du åka till en annan tullklareringsexpedition som kan ligga en bit ifrån flygplatsen. Med en ATA- carnet går gränspassagen alltså väldigt snabbt och effektivt till, vilket gör att du inte förlorar mycket arbetstid vid klarering.
  • Du behöver heller inte deponera och sedan ansöka om återbetalning av tull och avgifter i importlandet. Med en ATA-carnet deponerar du i de flesta fall en låg summa pengar och får tillbaka hela beloppet bara några dagar efter att carnetern har återlämnats till Handelskammaren förutsatt att den är korrekt behandlad.
  • Du ansöker om en ATA-carnet hos din lokala handelskammare och efter bara några dagar ha den klar. Vad du betalar är en förbestämd kostnad vilken faktureras till dig i svenska kronor.

Läs mer om ATA-carnet HÄR!

Kontakt

Carina Kock
Carina.kock@midchamber.se
070 – 350 14 26