ATA-Carnet

Ska ni åka utomlands och visa upp er nya prototyp på mässa, eller visa upp er nya produkt till en potentiell kund på den internationella marknaden? Planerar ni att fotografera er nya klädkollektion i ett annat land? Eller ska ni åka på en internationell turné med er orkester? Då rekommenderar vi er att använda en ATA-carnet.

ATA-carnet – passet för dina varor

ATA-carnet fungerar som ett varupass vid temporär införsel av varor i ett land. Den gör det möjligt att tull- och momsfritt medföra utställningsmaterial, varuprover och yrkesutrustning till ett 70-tal länder världen över. I carneten finns en in- och utförselkupong för varje land som ska besökas. Kupongen lämnas vid ankomst och avresa till och från respektive land och inga andra tulldokument behöver upprättas. Tillsvidare utfärdas inte ATA-Carneter för resor till Ryssland, Belarus eller Ukraina.

 ATA-carneten kan användas för tillfällig export av:

  • Yrkesutrustning
  • Mäss- och utställningsgods
  • Varuprover

Du ansöker från 1 mars  om din ATA-Carnet via TradePort. Ett nytt system med både enklare ansökningsförfarande och tydligare uppföljning av ATA-carneten för dig som kund.

Ansök om ATA-carnet via det digitala systemet TradePort

Frågor och svar om ATA-Carnet

Till vilka länder kan jag använda mig av ATA-Carnet?

ATA-Carneter kan användas till ett 70-tal länder världen över. För tillfället utfärdas inte ATA-Carneter för resor till Ryssland, Belarus eller Ukraina.

PDF-lista över länder som tar emot ATA

Vad kostar en ATA-carnet?

Priset varierar beroende på om ert företag är medlemmar i Handelskammaren eller inte, varornas värde samt antal resor.

Prislista 2024

Hur många resor kan man göra med ATA-carneten?

Samma ATA-carnet kan användas till flera länder/resor under giltighetstiden förutsatt att varorna och representanterna är desamma. Max 10 resor/carnet. Ange vid beställning hur många resor det handlar om.

Hur fort kan vi få ATA-carneten?

Det kan variera men vid normalt förfarande tar det ca tre arbetsdagar.

Måste vi ha en ATA-carnet?

En ATA-carnet är ett alternativ till att deponera tull och moms. Att resa med en carnét ger ett förenklat förfarande vid temporär export från Sverige.

Hur länge är en ATA-carnet giltig?

Carnetens giltighetstid är oftast ett år. Tidsfristen för tillfällig tullfrihet varierar i olika länder och kan dock vara kortare än carnetens giltighetstid. Utställningsvaror ska oftast återutföras senast tre månader efter att utställningen avslutats. För mer information kontakta oss på Handelskammaren.

Vad gör vi om tullens öppettider ej överensstämmer med vår resa?

Det är viktigt att ni tar reda på om carnetexpeditionen vid respektive gräns är öppen vid ankomst och avresa. Om resa sker på annan tid än carnetexpeditionens öppettider kan ni avtala tid med berört kontor i respektive land.

Kontakt

Anneli Forsman och Anna Högberg

dokument@east.cci.se

011-285030