Ursprungscertifikat

Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används över hela världen för att intyga ursprunget för de varor som ska exporteras.

Vi utfärdar ursprungscertifikat för företag och varorna kan vara producerade var som helst i världen. Ursprungscertifikat kan behövas i kommersiella syften, för att den utländska tullen vill se ett formellt intyg på varornas ursprung eller om varorna ska exporteras vidare av din kund. Undrar ni över något? Hör av er till oss, vi hjälper gärna er personligen.

I en del länder är det landets tullmyndighet som kräver att dessa dokument ska vara viserade av Handelskammaren vid införtullningen för att importen över huvud taget ska få äga rum. Det kan även finnas dokumentkrav i en remburs som innebär att dokumenten måste vara viserade av Handelskammaren. Många gånger räcker det inte att en Handelskammare har stämplat och skrivit under dokumenten, uppgifterna måste dessutom bestrykas av en utländsk ambassad eller ett konsulat i Sverige.

Ansök om ursprungscertifikat digitalt via essCert!

Alla ansökningar om ursprungscertifikat sker digitalt och ni kan då välja mellan att få en elektronisk certifiering och själv skriva ut dokumenten på egen skrivare eller att få det hanterat av oss. Önskar ni att få fakturor eller andra dokument kopplade till ert certifikat viserade samtidigt, laddar ni även upp dem i samband med er ansökan via essCert.

Har ni valt att vi ska hantera dokumenten kan ni hämta upp dokumenten på vårt kontor eller ange en postadress dit vi kan skicka underlagen om ni hellre önskar det. Kom ihåg att det går även att få fakturor eller andra exportdokument viserade oberoende av en ansökan om ursprungscertifikat.

Ansök online med essCert!

Elektronisk certifiering är idag det smidigaste sättet att hantera exportdokument. Ansökan sker online och kunden kan sedan välja mellan att få en elektronisk certifiering och själva skriva ut dokumenten på egen skrivare eller låta Handelskammaren Mittsverige skriva ut dem för manuell signering. Önskar ni att få fakturor eller andra dokument viserade laddar ni även upp dem via essCert.

Så här ansluter du dig till essCert:

Steg 1:

Ladda ner och fyll i detta formulär.

Ladda ner PDF-fil

Steg 2:

Skicka formuläret till: register@esscert.com

Steg 3:

Den primära kontaktpersonen får ett välkomstmail med inloggningsuppgifter.

Steg 4:

Nu kan du ansöka om handelsdokument online via essCert!

En annan fördel med elektronisk certifiering är att det är bra för miljön eftersom det minskar ledtiderna och reducerar transporterna till Handelskammaren Mittsveriges kontor.

Observera att essCert fungerar allra bäst med Google Chrome eller Firefox som webbläsare.

För teknisk support i systemet, vänligen maila support@esscert.com

Öppettider handelsdokument

Sundsvall
9-12 och 13-15 Vardagar

Kontakt

Kontoret Sundsvall
Carina Hådén
info@midchamber.se
060 – 17 18 80