Ursprungscertifikat

Vid export till länder utanför EU krävs ofta ett bevis som bekräftar varornas ursprung för att tullförmåner och införseltillstånd ska medges, ett Certificate of Origin. Den utländska tullen vill ofta se ett formellt intyg på varornas ursprung på grund av handelspolitiska eller statistiska skäl. Din kund kan även vilja ha ett Certificate of Origin, exempelvis om varorna ska exporteras vidare.

I en del länder är det landets tullmyndighet som kräver att dessa dokument ska vara viserade av Handelskammaren vid införtullningen för att importen över huvud taget ska få äga rum. Det kan även finnas dokumentkrav i en remburs som innebär att dokumenten måste vara viserade av Handelskammaren. Många gånger räcker det inte att en Handelskammare har stämplat och skrivit under dokumenten, uppgifterna måste dessutom bestrykas av en utländsk ambassad eller ett konsulat i Sverige.

Ursprungscertifikatet är ett blankettset framtaget av EU. Setet består av ett original, en kopia samt en ansökan.

Hur ansöker man?

Ta reda på vilka dokumentkrav som gäller i landet du ska exportera till och hur många exemplar av Ursprungscertifikatet som krävs. När blanketten är ifylld skickar du den med post antingen till vårt kontor i Sundsvall eller Örnsköldsvik. Du kan även få Ursprungscertifikat visiterade över disk.

Dokument

Mall ansökan UC

Så fyller du i ett UC

Exempel på ifylld ansökan

Prislista

Öppettider handelsdokument

Sundsvall
9-12 och 13-15 Vardagar

Örnsköldsvik
9-12 Vardagar

Kontakt

Kontoret Sundsvall
Carina Hådén
info@midchamber.se
060 – 17 18 80

Kontoret Örnsköldsvik
Carina Kock
carina.kock@midchamber.se
070 – 350 14 26