Hej medlemmar och samarbetspartners! Sofie Indevall här, sedan november ny Regionchef för Örnsköldsvik/Höga Kusten. Jag ser fram emot att lära känna er alla och få er input för att kavla upp armarna och driva viktiga frågor för att utveckla och skapa tillväxt för vår region. Är ni intresserade av Handelskammaren och vill få en uppdaterad bild av vår verksamhet, har förslag på ett samarbete eller bara vill ta en kopp kaffe, hör av er!
Att vara ny på jobbet är både spännande, utmanande och helt underbart! Nu, några månader in på jobbet står det verkligen klart att Handelskammaren erbjuder värdefulla insatser och aktiviteter för regionen. Att skapa värde för medlemmar och samarbetspartner är en viktig drivkraft för mig och en stor anledning till att jag sökte mig till Handelskammaren.
I detta nu ligger stort fokus på den inriktningsplanering som Trafikverket tidigare redovisade för Regeringen. Vi kan konstatera att bilden av den gröna omställning som nu sker i vår region och hela Norrland inte delas av Trafikverket och att inriktningsunderlagets analys baserar sig på historiska data och rapporter som indikerar en minskande befolkning, minskad produktion av skog, trä, malm och stål med minskad efterfrågan på godstransporter. I en region där investeringar på över 300 miljarder planeras för riskerar framtida infrastrukturinsatser landa väldigt fel. Det ligger därmed i allas vårt intresse att påvisa den rätta bilden av utvecklingen i norr. Inför att vårt remissyttrande som ska lämnas in den 15 april sker nu en samordning inom regionen för en gemensam stark röst.
Fokus på infrastruktur ligger i mitt uppdrag och när jag nu kliver in i alla värdefulla samarbeten och viktiga initiativ ser jag fram emot att fortsätta driva på utvecklingen för ökad tillgänglighet för person och gods. Utöver Infrastrukturfrågor har jag hunnit sätta mig in i den komplexa kompetensutmaning som råder där goda tillväxtmöjligheter hotas för många företag när man inte hittar rätt kompetens. Många olika verktyg kan och ska tillämpas och här kan jag bland annat slå ett slag för Employer Branding for lunch där jag varit med och lyssnat in arbetsgivares intressanta diskussioner och insikter kring arbetet att stärka sitt arbetsgivarvarumärke för att stärka och behålla befintliga medarbetare samt attrahera nya.
Efter några månader som ny på jobbet ser jag en organisation som faktiskt gör skillnad. Jag otroligt imponerad av att få komma till en så nyfiken, engagerad och driven organisation där arbetsglädje och omtanke om varandra står högt på agendan. Handelskammaren är en partner att hålla i handen för att tillsammans få en starkare röst för att få till förändring. Det är värdeskapande på riktigt!
Jag ser verkligen fram emot att få komma ut och träffa alla medlemmar och samarbetspartners framöver och är ni nyfiken på mig och Handelskammarens aktiviteter, hör av er så bokar vi upp ett möte.
– Sofie Indevall, Regionchef Örnsköldsvik och Höga Kusten
- Mail: sofie.indevall@midchamber.se
- Telefon: 070 – 649 88 69
Detta händer i Kompetenskompassen
I februari har projektet Kompetenskompassen varit igång i ett helt år! Under året som gått har nya stjärnor anslutit till Handelskammar-gänget för att genomföra projektets aktiviteter. De jobbar i full fart och har sedan projektstart mött 9000 ungdomar samt engagerat 147 företag och 47 organisationer genom olika aktiviteter. Denna månad har våra projektkoordinatorer bland annat genomfört lektioner i Arbetsmarknadskunskap, deltagit i Öppet hus på Mittuniversitetet samt genomfört branschfokus, mer om det nedan!
Arbetsmarknadskunskap intar Kramfors
Elin och Felicia intar Ådalsskolan i Kramfors, där samtliga elever får möjlighet att ta del av en föreläsning i Arbetsmarknadskunskap. Föreläsningen tar upp bland annat utbildningsnivå, utbildningar som leder till jobb, exempel på lokala arbetsgivare, vad en god attityd är, hur man skaffar sig erfarenhet samt söker rätt information.
Öppet Hus på Mittuniversitetet
Den 21 februari i Sundsvall och den 28 februari i Östersund bjuder Mittuniversitetet in gymnasieelever till Öppet hus. Under dagen informerar de om sitt utbildningsutbud och visar fram sina forskningsmiljöer. Våra projektkoordinatorer på respektive ort deltar under dagen och erbjuder de besökande eleverna pass med inspirationsföreläsningar.
Naturelever utforskar medicinsk teknik på Örnsköldsviks sjukhus
Elever i naturklassen på Nolaskolan fick en spännande möjlighet att dyka in i medicinsk teknik, när de tillsammans med projektkoordinatorerna Elin och Linnea besökte avdelningen för medicinsk teknik på Örnsköldsviks sjukhus. Där fick de prova på olika medicintekniska verktyg och apparater.
Bland de många fascinerande upplevelserna fick eleverna chansen att arbeta med ultraljud, venscanner och ögonbottenscanner. För eleverna var detta en första inblick i hur medicinsk teknik används i sjukvården för att diagnostisera och behandla olika sjukdomar och tillstånd.
– En otroligt lärorik och intressant dag. Det var jättekul att få lära sig mer om ett sånt yrke som man vanligtvis inte hört talas om, uttryckte en elev i klassen efter besöket.
Migrationsministern diskuterade utmaningar och besökte anrikt företag i Sundsvall
Under februari månad välkomnade vi Migrationsminister Maria Malmer Stenergard till Sundsvall. Under hennes besök kunde vi tillsammans med några av våra medlemsföretag föra en givande dialog om flera viktiga ämnen som påverkar både näringslivet och samhället i stort.
En av de huvudsakliga diskussionspunkterna var de administrativa hindren kring rekrytering av specialistkompetenser från länder utanför Sverige. Företagen hade möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och utmaningar när det gäller att anställa internationella kompetens och den ofta komplexa processen som följer med det. Besöket avslutades hos medlemsföretaget Emhart Bucher Glas.
Välkommen till #KompetensÖrnsköldsvik!
I dagens alltmer konkurrensutsatta arbetsmarknad är det avgörande att locka, behålla och utveckla talanger för att säkerställa företagens framgång och tillväxt.
Vill du utforska centrala frågor kring framtidens kompetens och vägen dit? Då är du varmt välkommen till #KompetensÖrnsköldsvik den 19 mars på Hägglunds Arena. Temat på årets event är: Arbetsgivarattraktivitet: Hur kan vi Attrahera, behålla och utveckla kompetens?
Program
- Introduktion och Lägeskoll med Arbetsförmedlingen
- Föredrag från utbildningsinstanser
- Mittuniversitetet
- Yrkeshögskolan
- Vuxenutbildningen
- WorkshopDelta i en workshop där vi gemensamt utforskar strategier för att attrahera, behålla och utveckla kompetens i dagens konkurrensutsatta arbetsmiljö.
- Avslutande Panelsamtal
Datum: 19 mars
Tid: 11.30-14.00
Plats: Hägglunds Arena
Pris: 130 kronor
I priset ingår lunch, kaffe och kaka
VD-nätverket
VD-nätverket är platsen där du som VD får möjlighet att komma utanför den egna organisationen och samla energi och utbyta erfarenheter med andra i lika ställning. Här erbjuds personlig utveckling, inspiration, nya kontakter och ökad kompetens samt verktyg för att stärka den egna organisationen. I nätverket arrangeras fyra träffar per år och den första träffen äger rum den 12 mars.
Leaders of Tomorrow
Leaders of Tomorrow är nätverket för framtidens ledare! I nätverket välkomnar vi drivna och ledande personer under 40 år. Gemensamt för deltagarna är att de har en ledande position, alternativt ses som en framtida ledare eller nyckelperson av sin arbetsgivare. Den 26 mars startar en ny omgång av nätverksåret med 32 deltagande företagsrepresentanter. Det ser vi väldigt mycket fram emot!
Partners till nätverket är: Mittuniversitetet, BAE Hägglunds Systems och House Be.
Årets Taus
Årets Taus är ett pris som sätter fokus på kvinnor vars ledarskap tar Jämtland och Härjedalen till nya höjder. Här finns urkraft, klokskap och driv, och det vill vi att fler ska få se. Vi är stolta över att vara en del av utmärkelsen tillsammans med aktörer som representerar flera olika sektorer, för att tillsammans bidra till en ökad tillförsel och avgörande mångfald bland regionens ledare!
18 fantastiska kvinnor är nominerade till Årets Taus! Dessa kvinnor är inte bara skickliga ledare, de är också våra grannar, vänner och kollegor som står upp och gör skillnad. Vinnaren utses den 16 mars.
Save the date! Handelskammaren Årsmöte och Main Event äger rum den 16 maj!
Den 16 maj bjuder vi in till Main Event tillsammans med Scenkonst Västernorrland och Mittuniversitetet. Eftermiddagen startar med Handelskammarens årsmöte, där vi bjuder in våra medlemmar att delta. Därefter bjuder vi in till det öppna programmet, där övriga kan delta. Årets tema är: Kulturens betydelse för att attrahera och behålla kompetens.
Detta är ett evenemang du inte vill missa, lägg in det i kalendern redan nu och håll utkik i inkorgen: officiell inbjudan kommer inom en snar framtid!
Ahmed Abdirahman, grundaren av organisationen ”The Global Village” och initiativtagaren till ”Järvaveckan”, talar på Main Event.
Ahmed Abdirahman kom till Sverige som flykting från Somalia 1988 och växte upp i Stockholmsförorten Tensta. Efter att ha erhållit ett stipendium för sina flitiga studier fortsatte han till New York, där han tog sin collegeexamen. Han har bakgrund från sitt arbete med FN-organisationen Interpeace i Genève, Schweiz, samt från Centrum för forskning och dialog i Mogadishu, Somalia.
År 2014 grundade Abdirahman den ideella föreningen ”The Global Village” och tog 2016 initiativet till ”Järvavecken”. Detta initiativ syftar till att minska avståndet mellan politiker och invånare, samt erbjuda en plattform för att lyfta och diskutera frågor som rör utanförskap, trygghet och den segregerade arbetsmarknaden, vilket gör det till ett alternativ till Almedalsveckan.
Fokus internationell handel
Vi vill att fler företag ska våga ta steget ut på den internationella marknaden. Vi arbetar för enklare tullhanteringar, smartare transportlösningar samt färre handelshinder mellan olika länder. Vi erbjuder även rådgivning kring import och export, lagstiftning och tillvägagångssätt.
Trade Midsweden
I projekt Trade Midsweden pågår arbetet med att kartlägga näringslivets nuläge, ambitioner, behov och utmaningar ur ett internationaliseringsperspektiv. Kartläggningen baseras bland annat på statistik från SCB och en enkätundersökning som inom kort skickas ut till ett urval av våra medlemmar.
Det är dock framför allt i de personliga mötena som viktiga resonemang kring exportfrågor lyfts på bästa sätt. Vill er verksamhet ha besök av Kristin Hägglund, projektledare Trade Midsweden, för att prata internationalisering och export? Tveka inte att ta kontakt!
Vill du läsa mer om projektet och ta del av kontaktuppgifter?
Årets exportpris 2024
Årets Exportpris delas ut av Handelskammaren och Örnsköldsviks industrigrupp. Syftet med priset är att visa goda exempel på exporterande företag samt att stimulera fler företag att utveckla sin verksamhet genom att satsa på en internationell marknad. Vinnaren koras på företagarkvällen den 26 april.
Nu kan vi äntligen presentera de tre nominerade företagen och motiveringarna till varför just de är nominerade.
För dig med internationella affärer
ATA-Carnet
ATA-carneter är en internationell tullhandling som gäller i ett åttiotal länder för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. ATA-carneter utfärdas för yrkesutrustning, varor för mässor och utställningar samt varuprover.
Ursprungscertifikat
Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används för handel mellan ett EU-land och tredje land. Dessa handelsdokument kan utfärdas med det digitala systemet essCert.
På väg mot nya marknader?
Marknadsanalyser
Behöver du veta mer om marknad så hanterar vi alltifrån enskilda frågeställningar till avancerade analyser så du får ett tillförlitligt underlag för ditt företags internationaliseringsstrategi.
Affärskontakter
Vi hjälper dig även att identifiera, utvärdera och kvalitetssäkra distributörer, agenter, kunder och leverantörer för en ökad försäljning och tillväxt.
Trade Talks by Swedish Chambers
Trade Talks by Swedish Chambers är ett gemensamt initiativ av Sveriges regionala handelskammare och är en serie kostnadsfria webinarier som gästas av erfarna experter från vårt världsomspännande nätverk.
Trade Talks Go Germany!
Tyskland är Sveriges viktigaste handelspartner och världens fjärde största industrialiserade land med 84 miljoner invånare. Den genomsnittliga köpkraften per capita överstiger den i Sverige, och fyra tyska regioner har en högre BNP än vårt land totalt sett. Det är knappast förvånande att vår viktigaste handelspartner kallas Europas ekonomiska motor.
Som deltagare får du lyssna till ledande experter inom internationalisering som berättar om den tyska marknaden och vad svenska företag bör tänka på när de riktar sig söderut. Läs mer HÄR.
Datum: 15 mars
Tid: 10.00-11.30
För vem? Exporterande och importerande bolag, eller bolag som funderar på att börja arbeta på en internationell marknad.
Digitalt webinar.
Kostnadsfritt deltagande