Skip to main content
NyhetsbrevStartsida

Nyhetsbrev nummer 3, 2023

By 11 april, 2023No Comments

Nu är vårt projekt Kompetenskompassen igång på riktigt och vi kan välkomna tre nya medarbetare i Östersund och Sundsvall. Dessutom är planeringen igång kring aktiviteterna som vi kommer att genomföra med Mittuniversitetet från och med hösten 2023.

Det öppnas nya resmöjligheter både med tåg och flyg kommande tiden till hela vår region vilket är väldigt bra. Näringslivet mår generellt väldigt bra men tyvärr finns det tråkiga exempel bland våra medlemmar i Jämtlands Län där inbromsningen i byggsektorn syns även bland konkurserna. Vi får hoppas att detta inte blir alltför långvarigt och att vi snart ser en vändning.

Nu är påsken här och tid för lite återhämtning med familjen innan vi tar nya tag igen.

– Oliver Dogo, vd Handelskammaren Mittsverige

Vi hälsar tre nya medarbetare välkomna!

Angelica Holmstedt

Projektkoordinator Kompetenskompassen

Sundsvall, Timrå, Ånge

Emma Almroth

Projektkoordinator Kompetenskompassen

Sundsvall, Timrå, Ånge

Tim Sandqvist

Projektkoordinator Kompetenskompassen

Jämtland/Härjedalen

Tur och retur Sundsvall

Under gårdagen genomfördes Näringslivsfrukost i Sundsvall med temat: Tur och retur Sundsvall. Frukosten gästades av Jan Kyrk affärschef SJ, Rikard Steinholtz, ansvarig samhällskontakter och infrastruktur SAS samt Frank Olofsson, Flygplatschef Sundsvall Timrå Airport.

Utöver intressanta dragningar från våra gäster och ett avslutande panelsamtal fick vi även ta del av roliga nyheter i form av planerade direkttåg med SJ till Trondheim då elektrifiering av Meråkerbanan blir klar i slutet på nästa år. Att SAS fortsätter med sommartrafik på Sundsvall/Timrå airport och utökar trafiken redan till hösten. Dessutom möjliggör Sundsvalls kommuns nya avtal att man kommer kunna flyga på 100% biobränslebiljetter i enlighet med resepolicy. Avtalet möjliggör även för fler kommuner och myndigheter att använda sig avtalet. Ett steg i rätt riktning för bättre kommunikationer och tillgänglighet.

#KompetensÖrnsköldsvik

#KompetensÖrnsköldsvik arrangerades på uppdrag av företagen i Örnsköldsvik och den utmanande situationen med kompetensförsörjning som kommer med den starka tillväxt företagen står i. Med utgångspunkt i den låga arbetslösheten och att få individer står till arbetsmarknadens förfogande, ställer det krav på enskilda företag att själva ha en tydlig strategi med sin kompetensförsörjning som går i linje med företagets övriga målsättningar.

I regionen erbjuds ett brett stöd i frågan, där olika insatser går att ta del av som företag och jacka i där behoven finns kopplat till sina strategier. Programmet fylldes till brädden av flertal av dessa insatser för att visa upp de stöd som finns, och hur vi tillsammans kan samarbeta med dessa utmaningar.

Läs hela artikeln här!

Välkomstdag på Mittuniversitetet

Inom projektet Kompetenskompassen arrangerar Handelskammaren Mittsverige tillsammans med Mittuniversitetet och studentkårerna en välkomstdag för studenterna på respektive campusort.

Dagen syftar till att välkomna studenter till staden och länet, visa på möjliga framtida arbetsgivare och erbjuda aktiviteter med en härlig känsla för deras tid på och efter universitetet. Vi på Handelskammaren kommer att ta med oss ett antal arbetsgivare som visar på möjligheter och vikten av dessa studenter för regionens framtida kompetensförsörjning .

Den 31 augusti genomförs välkomsteventet på campus i Sundsvall och den 1 september genomför vi eventet på campus i Östersund.

Vi ser fram emot en härlig och inpsirerande dag där vi är med och stärker länens attraktivitet för viktigare kompetens.

Fokus internationell handel

Vi vill att fler företag ska våga ta steget ut på den internationella marknaden. Vi arbetar för enklare tullhanteringar, smartare transportlösningar samt färre handelshinder mellan olika länder. Vi erbjuder även rådgivning kring import och export, lagstiftning och tillvägagångssätt.

För dig med internationella affärer

ATA-Carnet

ATA-carneter är en internationell tullhandling som gäller i ett åttiotal länder för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. ATA-carneter utfärdas för yrkesutrustning, varor för mässor och utställningar samt varuprover.

Läs mer här!

Ursprungscertifikat

Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används för handel mellan ett EU-land och tredje land. Dessa handelsdokument kan utfärdas med det digitala systemet essCert.

Läs mer här!

På väg mot nya marknader?

Marknadsanalyser

Behöver du veta mer om marknad så hanterar vi alltifrån enskilda frågeställningar till avancerade analyser så du får ett tillförlitligt underlag för ditt företags internationaliseringsstrategi.

Affärskontakter

Vi hjälper dig även att identifiera, utvärdera och kvalitetssäkra distributörer, agenter, kunder och leverantörer för en ökad försäljning och tillväxt.

Trade Talks: Nederländerna

Trade Talks by Swedish Chambers är ett samarbete inom internationell handel på initiativ av Sveriges regionala handelskammare. Konceptet består av en serie webinars med de senaste uppdateringarna och analyserna inom internationell handel från aktuella marknader. Den 19 april genomförs Trade Talks med fokus på Nederländerna.

Datum: 19 april

Tid: 09.00-10.30

För vem? Exporterande och importerande bolag, eller bolag som funderar på att börja arbeta på en internationell marknad

På scen: TBA

Pris: Kostnadsfritt

Följ oss!