Skip to main content
NyhetsbrevStartsida

Nyhetsbrev januari 2024

By 2 februari, 2024No Comments

Nu är det dags att stänga året 2023 och blicka framåt. Vi kommer från en på många sätt turbulent tid med hög inflation, kostnadsökningar och en stor ekonomisk osäkerhet, inte bara hemma i Sverige utan globalt. Det säkerhetspolitiska läget har verkligen satt sina spår i den offentliga debatten och allas vår vardag. Oavsett om vi vill eller inte så kommer den att finnas där som en faktor inte bara i frågor kring infrastruktur som väg, järnväg och flyg men också kring den digitala infrastrukturen och vår energiinfrastruktur.

Allt detta sker också i en tid av stark framtidstro, särskilt i norra Sverige. Det finns planerade investeringar i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen motsvarande ca 320 miljarder kronor. Dessa kräver stora satsningar på infrastrukturen och kompetensförsörjningen. Det kommer också att vara vår fokus för 2024 där vi kommer att lyfta vårt påverkansarbete ytterligare för att tillsammans med våra samarbetspartners och er, våra medlemmar, se till att skapa så bra förutsättningar som möjligt för vår regions utveckling.

– Oliver Dogo, vd Handelskammaren Mittsverige

Några av de saker vi är lite extra stolta över från 2023:

Kompetensenkompassen

I början på 2023 säkrade vi fortsatt arbete med långsiktiga kompetensförsörjningen i form av projektet Kompetenskompassen. Idag har vi 6 medarbetare som jobbar med projektet och genomför olika aktiviteter för att stärka samverkan mellan skola och näringsliv.

Unga Bünsow

Handelskammaren Mittsverige är stolt partner till Unga Bünsow, en årlig mötesplats vid Bünsow Business Growth Forum i Sundsvall. Evenemanget kopplar samman arbetsgivare med studenter från Mittuniversitetet, Första upplagan under 2023 blev en succé och samlade 150 studenter och 33 arbetsgivare.

Logistikdag Mitt

Logistikdag Mitt 2023 hölls i Sundsvall som en del av två heldagar med fokus på logistik. Den 7 november invigdes flera stora godstransportsprojekt i staden, ett arrangemang gemensamt med Trafikverket, Logistikparken och SCA. Den 8 november samlades cirka 100 deltagare på Clarion Hotell i Sundsvall för Logistikdag Mitt, där temat var ’’Vägen till vägar och annan viktig infrastruktur i Mittsverige – Hur ser vår gemensamma färdplan ut? Under hösten 2024 genomför vi Logistikdag Mitt i Östersund.

Nu har vi avklarat den första månaden på det nya året och det har minst sagt varit en härlig rivstart! Vi har hunnit genomföra en del aktiviteter runt om i Mittsverige och har mycket att se fram emot under 2024. Nedan kan du läsa mer om det som ligger närmast i tiden.

Välkomstdagen i Östersund

Vilken Välkomstdag det blev i Östersund! Tillsammans med över 20 aktörer på plats välkomnades såväl nya studenter på Socionomprogrammet & Sjuksköterskeprogrammet såväl som befintliga till en ny termin.

Med 4,9 i betyg på en 5-gradig skala och citat från studenterna så som ”Alla trevliga möten och att man som nyinflyttad verkligen fick känna sig välkommen. Bra information och härlig stämning” så säger vi ett stort tack till alla arbetsgivare, kommuner, föreningar, verksamheter och studenter på plats.

Välkomstdagen är en av aktiviteterna i vårt projekt Kompetenskompassen, som finansieras av Europeiska Unionen,Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland samt 14 av 15 kommuner i Mittsverige.

Arbetmarknadskunskap intar Strömsund!

En stor del av januari har spenderats i Strömsunds kommun, där vi har besökt alla högstadieskolor med elever i årskurs 5-9. Eleverna har fått ta del av föreläsningar i arbetsmarknadskunskap anpassad till de olika årskurserna.

Employer Branding for lunch Höga Kusten!

I utvecklingsprogrammet Employer Branding for lunch lär ni er hur ni kan skapa en kultur och arbetsplats där medarbetare vill stanna och utvecklas till sin fulla potential. Det är en möjlighet för er att utbyta erfarenheter och lära er av experter inom områden som talangattraktion och hållbart ledarskap – tillsammans med företag från olika branscher.

Anmäl dig till Employer Branding for lunch och var med och forma ett attraktivt Höga Kusten! Anmäl dig HÄR.

 

Leaders of Tomorrow!

Leaders of Tomorrow är nätverket för framtidens ledare! I nätverket får du energi och ny kunskap samt möjlighet att skapa meningsfulla relationer och bygga upp ett omfattande regionalt kontaktnät. Genom att dela erfarenheter och kunskap, utmana och stötta varandra stärker vi oss själva och rustar regionen för en framtid i förändring. För att vara en attraktiv region behövs drivna och kompetenta ledare, det vill vi bidra till!

Läs mer om nätverket och anmäl dig HÄR.

Lansering  av ”Vad vill Charlie?”  – En rapport om generation Z

Den 22-25 januari genomförde vi en turné i Mittsverige där vi bjöd in till After Works i Östersund, Sundsvall och Örnsköldsvik – i samband med lanseringen av vår rapport ‘‘Vad vill Charlie?’’. Samtliga kvällar bjöd på härligt mingel och engagerande dialoger bland deltagarna.

I rapporten Vad vill Charlie? erbjuds insikter i den aktuella generationens tankar, värderingar och önskemål om arbetslivet. Genom konkreta erfarenheter och insamlad kunskap om denna generation strävar rapporten efter att tillhandahålla arbetsgivare användbara verktyg och strategier.  Målet är att dessa insikter ska bistå arbetsgivare i att stärka sitt arbetsgivarvarumärke och skapa en attraktiv arbetsmiljö som möter de specifika behoven hos framtidens medarbetare.

Läs rapporten här!

Save the date, KompetensÖrnsköldsvik

Den 19 mars genomförs KompetensÖrnsköldsvik för andra året i rad, där vi kommer fokusera på hur vi kan arbeta för att stärka kompetensförsörjningen lokalt. Vill du ta del av ett inspirerande event, se till att skriva upp datumet i kalendern. Mer information och formell inbjudan kommer längre fram.

Save the date! Näringslivsparlamentet Västernorrland

Den 4 juni arrangerar vi på Handelskammaren tillsammans med Region Västernorrland Näringslivsparlamentet.

Näringslivsparlamentet återskapar ett fullmäktigemöte där företagare får sätta sig på politikernas plats och göra sina röster hörda i ett antal frågor. Det hela grundar sig egentligen i ett behov av att skapa en mötesplats mellan politik och näringsliv. En plats där företagare och politiska beslutsfattare kan mötas under en dag för att öka den ömsesidiga förståelsen i frågor som är avgörande för företagens framtida tillväxt.

Lägg in datumet i kalendern redan nu! Mer information och officiell inbjudan kommer längre fram.

Läs mer om Näringslivsparlamentet här!

Fokus internationell handel

Vi vill att fler företag ska våga ta steget ut på den internationella marknaden. Vi arbetar för enklare tullhanteringar, smartare transportlösningar samt färre handelshinder mellan olika länder. Vi erbjuder även rådgivning kring import och export, lagstiftning och tillvägagångssätt.

Trade Midsweden

I projekt Trade Midsweden verkar vi för att fler små och medelstora företag från Mittsverige ska påbörja sin internationaliseringsresa eller stärka sitt produkterbjudande och sin internationella konkurrenskraft.

Trots en redan hög internationaliseringsnivå hos företag i Västernorrlands och Jämtlands län saknas det idag ett nätverk för exporterande företag som både kan vara ett stöd för varande, samtidigt som de inspirerar företag som ännu inte har tagit steget ut på internationell marknad. Inom ramen för Trade Midsweden ska ett sådant nätverk etableras som också kommer att vara viktigt för att utforma framtidens insatser.

Vill du veta mer? Tveka inte att ta kontakt!

Kristin Hägglund, Projektledare Trade Midsweden

kristin.hagglund@midchamber.se

För dig med internationella affärer

ATA-Carnet

ATA-carneter är en internationell tullhandling som gäller i ett åttiotal länder för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. ATA-carneter utfärdas för yrkesutrustning, varor för mässor och utställningar samt varuprover.

Läs mer här!

Ursprungscertifikat

Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används för handel mellan ett EU-land och tredje land. Dessa handelsdokument kan utfärdas med det digitala systemet essCert.

Läs mer här!

På väg mot nya marknader?

Marknadsanalyser

Behöver du veta mer om marknad så hanterar vi alltifrån enskilda frågeställningar till avancerade analyser så du får ett tillförlitligt underlag för ditt företags internationaliseringsstrategi.

Affärskontakter

Vi hjälper dig även att identifiera, utvärdera och kvalitetssäkra distributörer, agenter, kunder och leverantörer för en ökad försäljning och tillväxt.

Trade Talks: Tyskland

Trade Talks by Swedish Chambers är ett samarbete inom internationell handel på initiativ av Sveriges regionala handelskammare. Konceptet består av en serie webinars med de senaste uppdateringarna och analyserna inom internationell handel från aktuella marknader.

Den 29 februari tar vi tempen på den tyska marknaden.

Datum: 29 februari

Tid: 10.00-11.30

För vem? Exporterande och importerande bolag, eller bolag som funderar på att börja arbeta på en internationell marknad

På scen: TBA

Pris: Kostnadsfritt

Nya medlemsföretag

Vi välkomnar ABB, Forefront och C-con Övik AB som nya medlemsföretag i Handelskammaren Mittsverige!

Tillsammans skapar vi ett kraftfullt näringsliv!