Skip to main content
NyheterStartsida

Framtidens Arbetskraft: Utmaningar och lösningar diskuteras på Arbetsmarknadsevent

By 30 november, 2023No Comments

På bilden: Wilma, elev årskurs 9, Fredrik Elfström, Student på Mittuniversitetet, Malin Ajax, ABB, Tobias Ericsson, Engcon och Anne Adsten, Jämtland Härjedalen Turism – i ett panelsamtal

I dagens arbetsmarknad står företag inför en av sina största utmaningar – att säkerställa tillgången på rätt kompetens. Samtidigt visar det sig att många ungdomar har begränsad kännedom om arbetsmarknaden, bristbranscher och vad det innebär att arbeta inom dessa. Detta leder till att många studie- och yrkesval görs baserat på en bristfällig kunskapsgrund.

I dag genomfördes Arbetsmarknadseventet för tredje året i rad, och årets tema var ”Hur attraherar vi framtidens arbetskraft?”. Eventet är en mötesplats där representanter från skola, akademin, offentlig sektor och näringslivet samlades för att gemensamt arbeta med frågor som rör kompetensförsörjning.

– Vi befinner oss i en intensiv tid för befintligt näringsliv med stora planerade investeringar, tillsammans med nya företagsetableringar i Mittsverige. Den gemensamma utmaningen är att kraftigt öka tillförseln av kompetens, och en central del är pricksäker tillförsel av kompetens ifrån ung ålder. Vi behöver alla se vårt eget ansvar i frågan, och genom konstruktiva dialoger och samarbeten kommer vi kunna göra avgörande framsteg tillsammans, säger Maria Åberg Regionchef Handelskammaren Mittsverige

Årets event lockade över 80 deltagare från olika sektorer, inklusive arbetsgivare, skolrepresentanter och politiker. De fick ta del av en insiktsfull presentation om kompetensförsörjningsläget i Mittsverige, lyssna till ett engagerande panelsamtal och avslutade förmiddagen med konkret arbete kring några utvalda frågor i en workshop.

– Mycket bra föreläsare och deltagare. Väldigt bra med workshop för nätverkande och utbyte av erfarenheter och idéer, säger en deltagare om dagens event.

Projektet Kompetenskompassen finansieras av Europeiska unionen, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland samt medfinansierade kommuner Sundsvalls kommun, Timrå kommun, Ånge kommun, Örnsköldsviks kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun, Härnösands kommun, Östersund kommun, Bräcke kommun, Härjedalens kommun, Bergs kommun, Strömsunds kommun, Krokom kommun och Ragunda kommun.