Skip to main content
NyhetsbrevStartsida

Nyhetsbrev nummer 4, 2023

By 6 oktober, 2023november 15th, 2023No Comments

Hej medlemmar och samarbetspartners! Olivia Åsberg här, numera Regionchef för Sundsvall/Ådalen. Jag fortsätter i min nya roll att ansvara för våra utvecklingsprogram, nätverk och aktiviteter. Är ni intresserade av Handelskammaren och vill få en uppdaterad bild av vår verksamhet, har förslag på ett samarbete eller bara vill ta en kopp kaffe så får ni gärna höra av er!

Som det brukar vara rusade sommaren förbi och vi kliver in i en intensiv höst med många spännande event och aktiviteter för er som medlemmar och samarbetspartners att se fram emot. Jag vill ta tillfället i akt och lyfta två av dessa lite extra. Närmast ligger Unga Bünsow den 10 oktober, en ny mötesplats för regionalt näringsliv och studenter på Mittuniversitetet. Dagen som arrangeras av Bünsow Business Growth Forum syftar till att skapa konkreta samarbeten i form av examensjobb, praktikplatser, traineetjänster och anställningar. Programmet inleds med spännande föreläsningar där bl.a. Isabella Löwengrip gästar. Eventet avslutas med nätverkande där medverkande företag ställer ut och nätverkar med studenter för att skapa konkreta kontakter och samarbeten. Vi hoppas att så många företag som möjligt tar chansen att attrahera framtidens arbetskraft och är med och ställer ut under dagen. Hör av er till mig för mer info!

Ett annat event att se fram emot är Logistikdag Mitt den 8 november på Clarion Hotel i Sundsvall. Eventet är ett av våra största återkommande event med fokus på logistik och såväl gods- som persontransporter. Under dagen finns såväl regionala som nationella beslutsfattare finns på plats.

Med det sagt ser jag fram emot en händelserik höst tillsammans med er och fortsatt intressanta möten och samarbeten!

– Olivia Åsberg, Regionchef Sundsvall/Ådalen

olivia@midchamber.se

Månadens Medlemsföretag: Agtira

Agtira är ett food-tech bolag som leverar och driver anläggningar för hållbar och lönsam livsmedelsproduktion. Genom att odla gurka, tomat, örter och andra grönsaker i direkt anslutning till butiker eliminerar vi transportleden och ser till att konsumenter kam äta färska grönsaker året runt. Vi erbjuder även lösningar för fiskodling på land. Vår ambition är att vara världsledande inom odling i urbana miljöer och ständigt utveckla såväl odlingsmetoder som mjukvarustöd.

Som VD tror jag stenhårt på Agtira och att vi är en viktig pusselbit i framtidens livsmedelsproduktion.

– Erik Jonuks

Vad är det som är unikt med Agtira som skapar framgång?

– Våra anläggningar anpassas efter kund och plats. Vår senaste anläggning är byggd på parkeringsplatsen strax utanför ICA Maxi i Östersund. Med ett kompletterande fiskhus finns möjlighet att också erbjuda härodlad atlantlax, som fötts upp i samverkan med grönsaksodlingarna.

Fördelarna för våra kunder, livsmedelsbutikerna, är många: Färska grönsaker skördas året om, matsvinnet minskar, vi använder mindre vatten och är en trygg partner – Långa avtal skapar förutsägbarhet och är en trygghet för alla parter.

På vilket sätt tror du att ert medlemskap i Handelskammaren Mittsverige kan hjälpa er?

– Agtira har goda kontakter med Handelskammaren och vi vill gärna finnas i ett sammanhang som stöttar och utvecklar näringslivet i vår region. Företagandet är en livsviktigt för Västernorrlands och Jämtlands framtid.

Vad är det viktigaste för er just nu för att kunna ta nästa steg? 

– Agtira har mycket att göra på många plan. Arbetet med att optimera odlingarna, etablera oss på nya platser och teckna nya, spännande avtal fortsätter. På mycket kort sikt är det viktigt att lyckas med den nyemission som pågår till den 11 oktober. Dagarna är just nu fyllda med olika aktiviteter där vi berättar om vår nyemission och planerna framåt.

Den 9 oktober bjuder vi in till en träff på Agtira i Härnösand för att berätta mer om just detta. Läs mer HÄR!

På bilden: Erik Jonuks

"Agtira har goda kontakter med Handels­kam­maren och vi vill gärna finnas i ett sammanhang som stöttar och utvecklar närings­livet i vår region."

Storytelling Kompetenskompassen

I projektet Kompetenskompassen är vår passion att rusta framtidens arbetskraft med kunskap och inspiration för medvetna studie- och yrkesval. Vi är mer än bara en vägvisare till jobb. Vi är en rörelse som knyter samman ungdomar och näringslivet i våra regioner. Genom våra aktiviteter och engagemang vill vi öka ungas intresse för och förståelse av det lokala näringslivet.

Varje kvartal delar vi med oss av våra framsteg och insikter från projektet genom det vi kallar för Storytelling Kompetenskompassen. Som ett komplement till vår Storytelling kan du även följa projektet genom liveuppdaterad data. Där går det bland annat att utläsa hur många aktiviteter vi genomfört, hur många elever vi träffat samt vilka företag och organisationer som engagerat sig i projektet.

Läs mer här!

Näringslivsparlamentet Jämtland/Härjedalen

För tredje gången i regionen arrangerar Handelskammaren Mittsverige och Region Jämtland Härjedalen Näringslivsparlamentet, den 25 oktober 2023.

Näringslivsparlamentet återskapar ett fullmäktigemöte där företagare får sätta sig på politikernas plats och göra sina röster hörda i ett antal frågor. Det hela grundar sig i ett behov av att skapa en mötesplats mellan politik och näringsliv. En plats där företagare och politiska beslutsfattare kan mötas under en dag för att öka den ömsesidiga förståelsen i frågor som är avgörande för företagens framtida tillväxt.

Datum: 25 oktober

Tid: 09.30-15.00

Plats: Arctura. ÖSK-vägen 13 Östersund

Kostnadsfritt deltagande

Genom att delta under dagen har du möjlighet att bidra och påverka i frågor som är avgörande för företagens framtida tillväxt.

Anmäl dig till Näringslivsparlamentet här!

Logistikdag Mitt

Den 7-8 november bjuder vi in till två heldagar med fokus på logistik och godstransporter. Dag ett firar vi att flera godstransportsatsningar i Sundsvall är klara. Trafikverket, Logistikparken och SCA Logistics bjuder in. Dag två arrangeras Logistikdag Mitt på temat: Vägen till vägar och annan viktig infrastruktur i Mittsverige – Hur ser vår gemensamma färdplan ut?

Logistikdag Mitt är som tidigare nämnt ett av våra största årligen återkommande event med fokus på logistik. Mittregionens prioriteringar och styrkor lyfts fram under dagen och vi gästas bl.a. av: Lotta Rönström, North Sweden European Office, Henrik Dalin, VD Green Cargo & Peter Larsson, VD Sveriges regionala flygplatser.

Datum: 8 november

Tid: 08.30-16.30

Plats: Clarion Hotel Sundsvall

Kostnad för deltagande:

Medlem i Handelskammaren: 1695 exkl. moms

Övriga: 2195 exkl. moms

För mer information och program tryck HÄR

Arbetsmarknadsevent

– Hur vi attraherar framtidens arbetskraft

Den 30 november arrangerar vi för tredje året Arbetsmarknadsevent, denna gång med temat: Hur vi attraherar framtidens arbetskraft. Eventet är en mötesplats för olika aktörer inom skolan, akademin, offentlig sektor och näringslivet. Genom att delta får du möjlighet att knyta viktiga kontakter, inspireras av andras arbete och vara med att forma Mittsveriges framtida kompetensförsörjning!

Datum: 30 november

Tid: 10.00-12.00

Plats: Digitalt event

Kostnadsfritt deltagande

Fokus internationell handel

Vi vill att fler företag ska våga ta steget ut på den internationella marknaden. Vi arbetar för enklare tullhanteringar, smartare transportlösningar samt färre handelshinder mellan olika länder. Vi erbjuder även rådgivning kring import och export, lagstiftning och tillvägagångssätt.

För dig med internationella affärer

ATA-Carnet

ATA-carneter är en internationell tullhandling som gäller i ett åttiotal länder för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. ATA-carneter utfärdas för yrkesutrustning, varor för mässor och utställningar samt varuprover.

Läs mer här!

Ursprungscertifikat

Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används för handel mellan ett EU-land och tredje land. Dessa handelsdokument kan utfärdas med det digitala systemet essCert.

Läs mer här!

På väg mot nya marknader?

Marknadsanalyser

Behöver du veta mer om marknad så hanterar vi alltifrån enskilda frågeställningar till avancerade analyser så du får ett tillförlitligt underlag för ditt företags internationaliseringsstrategi.

Affärskontakter

Vi hjälper dig även att identifiera, utvärdera och kvalitetssäkra distributörer, agenter, kunder och leverantörer för en ökad försäljning och tillväxt.

Är ditt företag redo för en exportsatsning?

I samband med årets upplaga av Bünsow Business Growth Forum kan du anmäla dig till ett lunchsamtal med fokus på Export och finansiering. Vi vill vara en del av företagens väg mot globalisering, vare sig de behöver tillgång till bankfinansiering för att växa eller försäkra sig mot betalningsrisker i utlandsaffärer.

Under lunchen får du tillfälle att höra Jakob Liedberg, VD och grundare på Cinis Fertilizer, berätta om sina erfarenheter inför deras omställningsresa. Dessutom deltar Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef SME & Midcorp och Anna Långström, regionchef norra och mellersta Sverige samt regionteamet. Passa på att prata med representanter från EKN som finns på plats för att svara på dina frågor.

Datum:12 oktober

Tid: 12.00-12.45

Plats: Sundsvalls Stadshus (Privat rum i matsalen)

Begränsat antal platser, anmäl dig omgående för att säkra din plats1 

OBS! Gäster som inte har biljett till Bünsow Business Growth Forum är välkommen att delta på lunchen, men kan inte erbjudas möjlighet att stanna kvar då eventet är fullbokat och kan inte ta emot fler gäster

Trade Talks: Tyskland

Trade Talks by Swedish Chambers är ett samarbete inom internationell handel på initiativ av Sveriges regionala handelskammare. Konceptet består av en serie webinars med de senaste uppdateringarna och analyserna inom internationell handel från aktuella marknader.

Den 7 december tar vi tempen på den tyska marknaden.

Datum: 7 december

Tid: 09.00-10.30

För vem? Exporterande och importerande bolag, eller bolag som funderar på att börja arbeta på en internationell marknad

Digitalt Webinar

Kostnadsfritt deltagande

Nya medlemsföretag

Vi välkomnar Rewaterfy Holding AB, Agtira, Sweco Sundsvall, Esatto, Liquid Wind, Havator, ADC Media, AFRY Örnsköldsvik och R Kjellbergs Plast AB som nya medlemsföretag i Handelskammaren Mittsverige!

Tillsammans skapar vi ett kraftfullt näringsliv!

Följ oss!