Skip to main content
NyhetsbrevStartsida

Nyhetsbrev mars

By 6 mars, 2023april 11th, 2023No Comments

Månadens medlemsföretag – Kinab

Kinab skapar fräscha återvinningsmiljöer. Vare sig det är en livsmedelsbutik, företag, bostadsrättsförening eller fastighet, är vi övertygade om att en fräsch miljö ökar värdet för boende, kunder och medarbetare. Samtidigt som verksamheten gynnas, är vi också med och bidrar till en mer hållbar miljö.

– Patrik Rosengren, Tillförordnad vd Kinab.

Vad är det som är unikt med ert företag som skapar framgång?

Vi på Kinab drivs av ett stort engagemang, önskan om hög kvalitet och bra tillgänglighet. Vi är stolta över vår norrländska själ och strävar efter att hantera alla våra uppdrag med omsorg, noggrannhet och riktigt bra service.

Varför är ni medlem i Handelskammaren Mittsverige?

– Vi resonerade om insatser för bättre samverkan mellan skolan – näringslivet och att det är en viktig insats för att skapa framtidstro för våra ungdomar. Samtidigt som det är viktigt för Er som företagare att det finns tillgång till rätt kompetens att rekrytera nya medarbetare. Det gör Handelskammaren genom Arbetsmarknadskunskap i skolan, som från 2023 har projektnamnet Kompetenskompassen och att vi får visa upp vår verksamhet och träffa elever i grundskolan.

Ett annat av våra mest prioriterade insatser är att säkerställa bra kommunikationer till/från Örnsköldsvik och Västernorrland. Ex att vi behåller och utvecklar Öviks flygplats och att tågtrafiken för gods- och person har en hög tillgänglighet och som svarar mot företagens behov.

Vad är det viktigaste för er just nu för att kunna ta nästa steg?

– Den största utmaningen vi står inför idag är att säkerställa kompetent personal till våra enheter.

På bilden: Patrik Rosengren

Flygplatsutredningen presenterad

Full täckning för kostnader till beredskapsflygplatserna (Örnsköldsvik och Sundsvall), ökat bidrag till de regionala flygplatserna, framtida förstatligande och trafikplikt på linjen Sundsvall – Arlanda. Höga Kusten Airport föreslås dock bli av med trafikplikten och att det istället ersätts med anslutningstrafik. Det blev utfallet för vår region från regeringens presentation av den statliga flygplatsutredningen.

En av de viktigaste slutsatserna är att flyget är och kommer fortsatt att bli viktiga för Sverige. Därför föreslår statliga utredningen fler statliga flygplatser i Sverige och Sundsvall – Timrå pekas ut som en av fyra flygplatser som står på tur. Ett bra besked som säkrar flygkommunikationerna på lång sikt till stora delar av regionen och belyser den utveckling som sker i Västernorrland.

Läs mer här!

#KompetensÖrnsköldsvik

Välkommen till #KompetensÖrnsköldsvik den 15 mars i Hägglunds Arena. Ett event där vi samlas för att prata om kompetensförsörjning i tillväxt! Vilka möjligheter som finns samt vad vi kan göra här och nu!

Lunch serveras på plats och programmet startar 11.30, tänk på att komma i tid.

Datum: 15 mars

Plats: Hägglunds Arena

Tid: 11.30-13.30

Pris: Kostnadsfritt

Frukoststudion Örnsköldsvik 29 mars – Save the date!

Frukoststudion är företagsfrukostar med aktuella ämnen och spännande människor på scenen. Här finns också utrymmen för nätverkande och möten med nya människor!

information om morgonens program och länk till anmälan kommer längre fram.

Årsmöte 2023 i Östersund – 30 maj. Save the date!

Den 30 maj genomförs Årsmötet i Östersund. På årsmötet får du en uppdatering om vår verksamhet och vad som har hänt under det senaste året.

Mer information och inbjudan till Årsmötet kommer längre fram i vår – håll utkik!

Fokus internationell handel

Vi vill att fler företag ska våga ta steget ut på den internationella marknaden. Vi arbetar för enklare tullhanteringar, smartare transportlösningar samt färre handelshinder mellan olika länder. Vi erbjuder även rådgivning kring import och export, lagstiftning och tillvägagångssätt.

För dig med internationella affärer

ATA-Carnet

ATA-carneter är en internationell tullhandling som gäller i ett åttiotal länder för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. ATA-carneter utfärdas för yrkesutrustning, varor för mässor och utställningar samt varuprover.

Läs mer här!

Ursprungscertifikat

Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används för handel mellan ett EU-land och tredje land. Dessa handelsdokument kan utfärdas med det digitala systemet essCert.

Läs mer här!

På väg mot nya marknader?

Marknadsanalyser

Behöver du veta mer om marknad så hanterar vi alltifrån enskilda frågeställningar till avancerade analyser så du får ett tillförlitligt underlag för ditt företags internationaliseringsstrategi.

Affärskontakter

Vi hjälper dig även att identifiera, utvärdera och kvalitetssäkra distributörer, agenter, kunder och leverantörer för en ökad försäljning och tillväxt.

Trade Talks: Nederländerna

Trade Talks by Swedish Chambers är ett samarbete inom internationell handel på initiativ av Sveriges regionala handelskammare. Konceptet består av en serie webinars med de senaste uppdateringarna och analyserna inom internationell handel från aktuella marknader. Den 19 april genomförs Trade Talks med fokus på Nederländerna.

Datum: 19 april

Tid: 09.00-10.30

För vem? Exporterande och importerande bolag, eller bolag som funderar på att börja arbeta på en internationell marknad

På scen: TBA

Pris: Kostnadsfritt

Nya medlemsföretag

Vi välkomnar Twin Roll Services AB, MAQS Advokatbyrå och Sparbanksstiftelsen Norrland som nya medlemsföretag i Handelskammaren Mittsverige! 

Följ oss!