Skip to main content
Månadens medlemsföretagNyheterStartsida

Månadens medlemsföretag – Swedavia

By 15 september, 2021september 20th, 2021No Comments

På bilden: Peter Fahlén, Flygplatschef Åre-Östersund Airport

"De aktiviteter och det arbete som görs inom ramen för Handels­kam­maren tillför ett värde för oss och det ger oss en chans att vara med och bidra i olika sammanhang".

Swedavia är ett statligt ägt bolag som finansieras av inkomster från de flygbolag som trafikerar bolagets flygplatser. Åre Östersund Airport är en av Swedavias tio flygplatser från Malmö i söder till Kiruna i norr och flygplatsens ledstjärna är att vara ”En hållbar och effektiv flygplats med värdskap i världsklass. Vi är just nu inne i en intensiv höst där flygplatsen driftsätter CAT III vilket innebär att det går att landa och starta i tät dimma. Totalt rör det sig om en investering på ca 70 miljoner kronor som blivit möjlig genom medfinansiering från Regionen samt Åre, Krokom och Östersunds kommun. Vi blir då den andra flygplatsen av fyra planerade flygplatser inom Swedavia som får sin trafikledning från ett center på Arlanda. En omfattande förändring och ökad digitalisering som bland annat innebär en kostnadsreducering med vidmakthållen eller förbättrad kontinuitet.

– Peter Fahlén, Flygplatschef Swedavia Åre-Östersund Airport

Vad är det som är unikt med Swedavia som skapar framgång?

– I grunden tror jag att det handlar det om vårt behov av att mötas och vårt tillgänglighetsuppdrag.  Swedavias vision är just att ”Vi möjliggör för människor att mötas”. Mötet med andra människor i sig ger oss glädje och inspiration, vilket har blivit särskilt tydligt efter drygt ett år av pandemi. Det är det som jag och våra fantastiska medarbetare brinner för.

På vilket sätt tror du att ert medlemskap i Handelskammaren Mittsverige kan hjälpa er?

– Medlemskapet i Handelskammaren Mittsverige har öppnat många nya dörrar och insikter för flygplatsen. De aktiviteter och arbete som görs inom ramen för Handelskammaren tillför ett värde för oss och det ger oss en chans att vara med och bidra i olika sammanhang. Vi är även glada och stolta över att ha Oliver Dogo, VD för Handelskammaren Mittsverige som ordförande i Flygrådet där han leder representanter från flygbolagen, näringslivet, besöksnäringen samt kommuner och regionen för att uppnå en god flygtillgänglighet.

Vad är det viktigaste för er just nu för att kunna ta nästa steg? 

– Just nu välkomnar vi att restriktionerna sakta men säkert tas bort så att vi kan börja få igång ett ökat resande. Vårt fokus tillsammans med flygbolagen är att det ökade resandet skall bli mer hållbart. Just nu pågår en viktig och nödvändig omställning inom flyget till en övergång av mer batteri- och vätgasdrivna elmotorer på flygplanen. På vägen dit jobbar vi bland annat med att erbjuda företag och politiska organisationer en möjlighet att vara med på gemensam upphandling av fossilfritt bränsle. I linje med det vi gjorde tillsammans med Jämtkraft för några år sedan. Ett fantastisk engagemang från ett antal organisationer som en än gång visade på den styrka som finns i regionen när vi bestämmer oss och går tillsammans i en fråga.

Läs mer om företaget!