Skip to main content
NyheterStartsida

Branschfokus – Husumskolan möter Peab

Idag har vi på Handelskammaren Mittsverige tillsammans med Emelie Parkman, HR-partner Peab och Samuel Lundqvist, Arbetsledare Peab, hållit i en branschfokus för elever i årskurs 8 på Husumskolan.

Dagen inleddes med en presentation av Peab, och de cirka 40 deltagande eleverna från årskurs 8 fick svara på frågor om byggbranschen. Varför är byggbranschen viktig för samhället? Hur många yrken finns det inom Peab? Och vilka gymnasiala utbildningar leder till jobb och varför?

Eleverna fick också se exempel på olika byggnader i Västernorrland som Peab byggt, och visst var det många som de kände igen!

– Vi vill sprida nyfikenhet för branschen och väcka ett intresse redan i högstadiet, säger Emelie Parkman och Samuel Lundqvist, Peab

Emelie och Samuel delade även med sig om sina egna resor till det jobb de har idag. Samuel tyckte alltid om träslöjden i skolan och genom det intresset valde han bygg- och anläggningsprogrammet på gymnasiet för att bli snickare. Han delade även med sig om den möjlighet han fick att bli arbetsledare och vad det jobbet innebär.

Efter den inledande presentationen fick eleverna följa med till träslöjdssalen för att testa på snickaryrket! Blåmesar och talgoxar fick i detta fall verka som beställare till eleverna, och de ville alla ha bostäder i olika storlekar. I grupper om två fick eleverna med hjälp av ritningar, material och verktyg bygga fågelholkar. Kreativitet, samarbetsförmåga och noggrannhet var några av de egenskaper som ställdes på prov.

– Det var intressant att lära sig om hur många olika yrken det finns inom branschen och att bygga fågelholkarna med Peab var kul, säger en deltagande elev för att summera förmiddagen.

Projektet Kompetenskompassen finansieras av Europeiska unionen, Region Jämtland Härjedalen, Region Västernorrland samt medfinansierade kommuner Sundsvalls kommun, Timrå kommun, Ånge kommun, Örnsköldsviks kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun, Härnösands kommun, Östersund kommun, Bräcke kommun, Härjedalens kommun, Bergs kommun, Strömsunds kommun, Krokom kommun och Ragunda kommun.