Skip to main content
NyhetsbrevStartsida

Nyhetsbrev oktober

By 13 november, 2024No Comments

Höstens varma klimat har matchats av en intensiv period för infrastrukturfrågor. Få har missat att SJ planerar att lägga ned nattågstrafiken mellan Göteborg och Åre/Duved, vilket resulterat i intensiva dialoger. I nuläget har trafiken säkrats för ett år till, men arbetet för att säkerställa en god person- och godstrafik som fungerar året runt fortsätter.

På samma tema ser vi stora effekter för våra flygplatser under hösten. I Sundsvall saknas för närvarande flygtrafik efter SAS nedläggning, vilket väntas pågå fram till årsskiftet. I Örnsköldsvik har vi kraftsamlat för att stärka flyglinjens förutsättningar, och arbetet har gett effekt – kabinfaktorn har legat på över 60 % de senaste veckorna. En stor eloge till de företag som sluter samman och agerar gemensamt för att skapa förutsättningar för fortsatt tillväxt.

Slutligen, missa inte möjligheten att hitta er nästa medarbetare. Efter uppsägningar hos Northvolt sker nu flera rekryteringsträffar. Det har sällan skådats ett så brett spektrum av kompetenser, alla intresserade av att hitta sitt nästa jobb och sammanhang. Fönstret är öppet nu, och det är upp till er att agera. Alla instanser är redo att göra övergången smidig, och Migrationsverket garanterar en handläggningstid på max fem dagar. Jag rekommenderar starkt att ni lägger in era tillgängliga jobb på Platsbanken på engelska för att synliggöra lediga tjänster inför nästa Meet and Match i Skellefteå den 18–19 november.

– Sofie Indevall, regionchef Örnsköldsvik samt ansvarig infrastruktur

Fokus på infrastruktur och tillväxt i norra Sverige

Vår VD Oliver Dogo och regionchef Sofie Indevall har varit på besök i riksdagen för en heldag med möten om infrastrukturen och tillväxtmöjligheterna i norra Sverige, med fokus på både Nya Ostkustbanan och den gröna omställningen.

Dagen inleddes med ett givande samtal med Maria Stockhaus (M) under värdskap av Jörgen Berglund (M) och ledning av Ingela Bendrot, VD Nya Ostkustbanan. Med hundratals miljarder i investeringsprojekt på kö, är en fungerande och tillförlitlig infrastruktur en avgörande faktor. Detta, tillsammans med andra viktiga argument för investeringar i Mittsverige, lyftes i dialogen med Moderata riksdagsgruppen.

Under samma dag pågick ett seminarium om den gröna omställningen och tillväxten i norra Sverige där bland andra vårt medlemsföretag Jämtkraft AB deltog. Ylva Andersson, VD Jämtkraft, bidrog med insikter kring möjligheter och utmaningar från norra Sveriges inland. Seminariet var ett bra tillfälle att rikta strålkastaren mot de initiativ och förändringar som sker i Mittsverige.

Vi ser fram emot att fortsätta föra dialogen och driva dessa frågor framåt, tillsammans med våra medlemsföretag och beslutsfattare i hela landet.

Den nya Natoekonomin – kraftigt ökade krav på vägar och järnvägar

En ny rapport från Stockholms Handelskammare och WSP visar att Natorelaterade investeringar i svensk transportinfrastruktur kan komma att kosta 111 miljarder kronor. De prioriterade satsningarna berör sex strategiska stråk som anses viktiga för Natos försvarsplanering, där nyttan beräknas överstiga kostnaden med en samhällsekonomisk effekt på 129 miljarder kronor. Rapporten betonar att statliga medel inte räcker för att täcka dessa kostnader. Därför föreslås alternativa finansieringslösningar, inklusive näringslivsfinansiering, för att realisera de nödvändiga infrastrukturprojekten.

Två av de sex utpekade stråken ligger i Jämtland/Härjedalen och Västernorrland. Dessa sträckor skulle bidra till en robustare transportinfrastruktur som stöder både civila och militära behov.

  • Trondheim-Östersund-Sundsvall (väg och järnväg)
  • Kristinehamn-Östersund-Gällivare (elektrifiering och upprustning av järnväg, Inlandsbanan)

Behovet av investeringar i våra län

Västernorrland: 3,0 miljarder kronor för väg och 0,7 miljarder kronor för järnväg.

Jämtland/Härjedalen: 3,6 miljarder kronor för väg och 6,6 miljarder kronor för järnväg.

Läs hela rapporten här

USA-valets möjliga effekter på Mittsveriges företag

Med anledning av det amerikanska presidentvalet kommenterade vi i P4 hur utfallet kan komma att påverka företagen i Mittsverige.

Mittsverige är en stark exportregion, och vem som är president i vårt tredje största handelsland spelar roll. Donald Trumps återval innebär att det finns risker för ökade kostnader och eventuella utmaningar med tillgången på insatsvaror för svenska företag.

Lyssna nedan till vår regionchef Maria Åbergs analys inför valet och vår VD Oliver Dogos kommentar efter valet.

Första Kultur AWn: En ny mötesplats med kulturen i fokus

Kulturen spelar en viktig roll i arbetet med att stärka platsattraktiviteten. Om vi använder kultur på rätt sätt kan den fungera som ett hjälpmedel för att integrera de som väljer att flytta till vår region. Det är särskilt viktigt om vi vill locka arbetskraft utanför Sveriges gränser, något som vi kommer att behöva för att kunna genomföra alla de investeringar som är planerade i vår region.

Tillsammans med Mittuniversitetet, Sundsvalls kommun och Scenkonst Västernorrland har vi därför skapat en ny mötesplats där nätverksbyggande kombineras med en kulturupplevelse – Kultur AW.

I början av november höll vi den första AWn på Lokal i Sundsvall. Vi samlades för en kväll med mat, dryck och inspirerande samtal. Under kvällen gav Peter Gotthardsson från fastighetsbolaget Lilium oss en uppdatering om statusen kring Kultur- och kongresshuset i Sundsvall. Kvällen avslutades med ett teaterbesök för att se föreställningen ”Vi hade i alla fall tur med ramavtalet.”

Håll utkik efter nästa Kultur AW!

Skapar förutsättningar för att attrahera internationell kompetens

Behovet av kompetens till vår region är mycket stort – både för det befintliga näringslivet och för kommande företagsetableringar. Utöver vårt ihållande och långsiktiga arbete för att möta och påverka framtidens arbetskraft ser vi också behovet av att skapa förutsättningar så att kompetens från hela världen kan upptäcka de möjligheter som finns här i norra Sverige och våga ta steget att bygga ett liv och en karriär här.

Genom gemensamma krafter inom projektet SAM bygger vi nu en internationell portal för attraktion och kompetensinflyttning. Portalen ska fungera som ett attraktivt skyltfönster för hela världen, där vi visar vad som händer i Norra Sverige – allt från livet i vår region, vilka möjligheter vi kan erbjuda och hur man går till väga för att landa in i livet här.

Vill ni engagera er eller bidra med värdefulla inspel är ni varmt välkommen att höra av er till Maria Åberg, Regionchef Handelskammaren Mittsverige

Mejl: maria.aberg@midchamber.se
Telefon: 076-110 01 66

Läs mer om projekt SAM här

Exportnätverket är igång – inspiration och kunskapsutbyte för företag som vill växa internationellt!

I slutet på oktober höll vi den första träffen i Exportnätverket, en mötesplats för små och medelstora företag som siktar på internationell tillväxt och vill stärka sin exportstrategi. Ett av företagen som deltar är Marsblade från Östersund – ett högteknologiskt företag inom sportutrustning vars produkter till stor del exporteras till Nordamerika. Vi fick chansen att prata med dem efter första träffen och höra om deras förväntningar:

arför anmälde ni er till exportnätverket?
– En stor del av vår omsättning går redan på export så det känns viktigt att få mer kunskap om relaterade ämnen för att ha koll på läget.

Vad är era förväntningar på nätverket?
– Att få lära utifrån andras erfarenheter. Och ta till oss ny kunskap från experter.

Hur är känslan efter nätverkets första träff?
– Temat ”Marknadsanalyser” kändes helt rätt, även om mycket av innehållet blev lite av en upprepning för oss. Däremot fick vi en del nya insikter som känns värdefulla att ha med sig om vi fortsätter expandera till nya marknader. Det var intressant att lyssna in de andra deltagarna i nätverket och vi ser fram emot att få ta del av deras erfarenheter i kommande träffar.

Exportnätverket är forumet för små och medelstora företag som vill expandera internationellt och utveckla sin exportstrategi. Nätverket, lett av Malte Frisk, fokuserar på erfarenhetsutbyte mellan företag och inspirerande insikter från externa talare. Målet är att lära av varandra och tillsammans utveckla nya färdigheter för internationell tillväxt.

Vill du vara med?
Än är det inte för sent att anmäla sig!

Läs mer om Exportnätverket och anmäl dig här

Datumen för vårterminens Välkomstdagar på Mittuniversitetet är satta!

Välkomstdagarna ger dig som arbetsgivare en möjlighet att träffa studenter, vara ambassadör för länet och visa upp allt spännande som pågår här. Tillsammans med aktörer från föreningsliv och fritidsaktiviteter lyfter vi under dagarna fram varför den här regionen är en attraktiv plats att leva och verka i. Genom ”testa på”-aktiviteter, frågesporter, erbjudanden och samtal bidrar vi till att skapa en härlig stämning och ett varmt välkomnande där studenterna kan knyta an till regionen och dess möjligheter.

Vill du ta chansen att möta studenter och framtidens arbetskraft?

  • Campus Östersund: 21 januari kl. 11.00–13.00
  • Campus Sundsvall: 23 januari kl. 11.00–13.00
Läs mer här

Vi välkomnar Pernilla Enqvist som ny affärsutvecklare hos oss

Vi välkomnar Pernilla Enqvist till Handelskammaren Mittsverige. Den 1 oktober började Pernilla som affärsutvecklare hos oss. Med en gedigen erfarenhet inom eventplanering, PR och marknadsföring kommer hon närmast från Skistar, där hon under de senaste sex åren arbetat med Skistars samarbetspartners.

– Jag har genom åren skapat mig ett stort nätverk både regionalt och nationellt och ser fram mot att bidra med mina erfarenheter till Handelskammaren Mittsverige.

Logistikdag Mitt skjuts upp till 2025

Logistikdag Mitt skjuts upp till nästa år. Vi återkommer med ett nytt datum för 2025.

Läs mer här

Fokus internationell handel

Vi vill att fler företag ska våga ta steget ut på den internationella marknaden. Vi arbetar för enklare tullhanteringar, smartare transportlösningar samt färre handelshinder mellan olika länder. Vi erbjuder även rådgivning kring import och export, lagstiftning och tillvägagångssätt.

Läs vårt nyhetsbrev med fokus på Internationell handel här

För dig med internationella affärer

ATA-Carnet

ATA-carneter är en internationell tullhandling som gäller i ett åttiotal länder för att tillfälligt föra in och ut varor utan att betala eller deponera tull, moms och andra avgifter. ATA-carneter utfärdas för yrkesutrustning, varor för mässor och utställningar samt varuprover.

Läs mer här!

Ursprungscertifikat

Det är vanligt att varor som ska exporteras kan behöva ett ursprungscertifikat. Det används för handel mellan ett EU-land och tredje land. Dessa handelsdokument kan utfärdas med det digitala systemet essCert.

Läs mer här!

På väg mot nya marknader?

Marknadsanalyser

Behöver du veta mer om marknad så hanterar vi alltifrån enskilda frågeställningar till avancerade analyser så du får ett tillförlitligt underlag för ditt företags internationaliseringsstrategi.

Affärskontakter

Vi hjälper dig även att identifiera, utvärdera och kvalitetssäkra distributörer, agenter, kunder och leverantörer för en ökad försäljning och tillväxt.

Trade Talks by Swedish Chambers

Trade Talks by Swedish Chambers är ett gemensamt initiativ av Sveriges regionala handelskammare och är en serie kostnadsfria webinarier som gästas av erfarna experter från vårt världsomspännande nätverk.

Trade Talks Go Spain!

Som en av de snabbast växande ekonomierna i Europa är Spanien en attraktiv marknad för svenska företag, men också en kommersiell port till Latinamerika.

 

Spanien är också den tredje största mottagaren av greenfield-projekt i Europa, vilket skapar stora synergier och intressanta affärsmöjligheter, särskilt genom den gröna hållbara omställningen som pågår i de norra delarna av Sverige. Sektorer för potentiell gränsöverskridande handel och samarbete inkluderar till exempel IKT, fordonsindustri, flygindustri, kemi, bank, life science, hälso- och sjukvård, samt digitalisering, säkerhet och processoptimering inom både privat och offentlig sektor.

Under detta webinar kommer ledande experter att utforska affärsmöjligheter och tala om hur man navigerar på den spanska marknaden, ge insikter, företagsfall och bästa praxis till svenska företag som vill expandera till Spanien.

Datum: 20 november

Tid: 10.00 – 11.30

För vem? Exporterande och importerande bolag, eller bolag som funderar på att börja arbeta på en internationell marknad.

Digitalt webinar.

Kostnadsfritt deltagande

Tillsammans skapar vi ett kraftfullt näringsliv!