Under Näringslivsparlamentet fylldes fullmäktigesalen i Härnösand med aktörer från näringslivet och politiken för att diskutera frågor avgörande för framtiden. I årets upplaga tog vi ett nytt grepp där dialog stod i fokus och deltagarna möttes i rundabordssamtal för identifiera de viktigaste prioriteringarna inom tre fokusområden: platsattraktivitet och mottagande, nationellt finansierad utbildning och konkurrenskraft genom grön och prisvärd el, prioriteringar som sedan kan tas vidare i det gemensamma nationella påverkansarbetet.
Bilden av Västernorrland
Dagen inleddes med en presentation av Bilden av Västernorrland, där Maria Lidgren, tillväxtchef på Region Västernorrland, belyste den positiva utveckling som ofta skuggas av en negativ bild. ”Vi står inför den största samhällsförändringen på 100 år,” betonade hon, och pekade på både befintliga och nya investeringar som nu stärker regionen.
Platsattraktivitet och internationell rekrytering
Det första fokusområdet var platsattraktivitet och mottagande, där Camilla Nilzén från SAM-projektet och Kristina Lindroos från Expedition Sweden delade sina kunskaper och erfarenheter kring internationell rekrytering. Lindroos uppmuntrade till att våga satsa på internationell arbetskraft och släppa språkliga hinder.
”Västernorrland har något unikt att erbjuda, och det finns människor som vill bo och leva här,” betonade hon.
Under diskussionen i plenum rådde det konsensus om att alla, både näringslivet och politiken, måste hjälpas åt för att stärka bilden av Västernorrland som en plats att leva och verka på.
Nationellt finansierad utbildning
Under pass två diskuterades den nationellt finansierade utbildningen, där Lennart Sauer från Mittuniversitetet pratade om näringslivets behov kopplat till högre utbildning samt samverkansmöjligheter mellan akademi och näringsliv.
Sauer poängterade att nivån på forskningen är avgörande för att kunna erbjuda bra utbildningar. Här spelar näringslivet en viktig roll genom att indikera vad som behövs inom forskning, och på så vis i förlängningen vara en del i att upprätthålla en hög nivå på utbildningarna.
I följande diskussioner lyftes frågan om att det behövs en förbättrad samordning av systemet för att kunna erbjuda rätt utbildning på rätt plats.
Konkurrenskraft genom grön och prisvärd el
Dagen avslutades med en djupdykning i frågan om konkurrenskraft genom grön och billig el. Fredrik Gisselman, Näringslivsstrateg, Region Västernorrland, inledde passet med att bland annat belysa de stora utmaningarna industrin står inför när fossila bränslen måste ersättas med gröna alternativ.
Deltagarna enades om att det är en komplex fråga, men att säkra pris och tillgänglighet av el är av stor vikt för regionen och näringslivet.
Tillsammans för Västernorrlands framtid
Diskussionerna under dagen präglades av en stark känsla av gemensamt ansvar. Riksdagsledamöterna Peder Björk (S) och Jörgen Berglund (M) underströk betydelsen av att alla i Västernorrland måste arbeta tillsammans för att driva länets intressen framåt. Frida Anundsson från Sparbankstiftelsen Norr betonade vikten av dialog i frågan varför hon ser Näringslivsparlamentet som en viktig mötesplats:
”Det är viktigt att denna typ av initiativ finns, då de möjliggör dialog mellan näringslivet och politiken, men även inom näringslivet. Jag väljer att vara här för vi alla har ett gemensamt ansvar – vi måste både bidra aktivt och lyssna in,” sa Anundsson.
Näringslivsparlamentet 2024 var en dag fylld av konstruktiva diskussioner, tydliga prioriteringar och en vilja att arbeta tillsammans för att stärka Västernorrlands framtid.
Oliver Dogo, vd för Handelskammaren Mittsverige, sammanfattade dagen med optimism: ”Vi har haft bra diskussioner och vi tar med oss flera punkter som kan landa i konkreta prioriteringar att driva i en nationell påverkansagenda.”