Artikel i Dagens Industri / 18 maj 2020
Vart tredje företag i Jämtland vinglar farligt nära konkurs, enligt Handelskammaren Mittsveriges senaste enkät. För handeln och besöksnäringen rör det sig om hela 60 procent av företagen – en uppseendeveckande andel med tanke på att vart femte företag i regionen livnär sig på turistintäkter.
Mycket hopp ställs till sommaren och att då försöka hämta hem tappet från vintersäsongen som avslutades abrupt före påsk efter en marsmånad med tilltagande avbokningar.
Men ju närmare sommaren nalkas, desto skakigare framstår planerna på att få igång den stukade besöksindustrin. Norges regering har flaggat för att hålla gränserna fortsatt stängda fram till mitten av augusti. Därtill är det ytterst oklart i vilken utsträckning svenskarna kommer att kunna resa runt i landet. Besked i frågan väntas från Folkhälsomyndigheten först i början av juni.
”Om man inte tillåter norrmännen att resa är det katastrof för hotell, restauranger och mattillverkare. Det är så mörkt att man inte ens törs förutspå vad som ska hända”, kommenterar Martina Lundholm, områdeschef för näringsliv på Region Jämtland Härjedalen.
I regionen har man gjort strategiska satsningar på att locka besökare hela året, bland annat genom att bygga cykelleder i fjälltrakterna. Förra årets gästnätter uppgick till drygt en miljon mellan juni och september – en ökning med 14 procent jämfört med samma månader 2018.
Jämtland är ett av de län som, sett till antalet invånare, kan förlora mest på den uteblivna turismen. Sammantaget rör det sig om en intäktsminskning på 950 miljoner kronor fram till den 20 juni, enligt analysföretaget Nordanalys beräkningar. Därefter är prognoserna osäkra.
”I nuläget kan vi inte börja rekommendera människor att turista här, eftersom vi inte vet hur direktiven kommer att se ut. Den enda marknadsföring vi gör riktar sig till ortsbor. Jag tror att vi får se ett jättestort besökstapp”, säger Martina Lundholm.
Kan företagen hållas flytande med hjälp av de statliga stöden?
”Två tredjedelar har inte tagit del av några stöd hittills. Varför då, kan man undra. Jag tror det handlar om att vi har många enskilda firmor – de kan inte ta del av stöden på samma sätt som företagare med aktiebolag.”
Vad är du mest orolig över?
”Att vi får se många konkurser framöver – än så länge är det bara flaggningar. Med ökande konkurstal stiger arbetslösheten och andelen som mår dåligt. Det är jag mest rädd för.”
Vad tänker du om ilskna uppmaningar till stockholmare om att stanna hemma?
”Det finns alltid en liten klick som utmärker sig mindre bra. Vi är ett län som är beroende av besöksnäringen och välkomnar alla gäster. När det bedöms som säkert att resa i landet är alla hjärtligt välkomna hit.”