Skip to main content
NyheterStartsida

1000 elever i årskurs 8 deltar i ”Forskarbussen” för att öka intresset för viktiga framtidsyrken

By 22 september, 2021No Comments

På bilden: Daniel Penot, projektkoordinator Arbetsmarknadskunskap Handelskammaren Mittsverige

Den absolut största utmaningen för näringslivet i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen är kompetensförsörjningsfrågan. Alldeles för många ungdomar saknar eftergymnasial utbildning och matchningen mellan kompetens och arbetstillfällen måste förbättras för att vi ska kunna möta framtidens kompetensbehov. Handelskammaren Mittsveriges projekt ”Framtidsvalet” jobbar aktivt för att öka ungdomars intresse för branscher likt teknik, vård, industri och skog för att skapa en bättre matchning på arbetsmarknaden. 

 Forskarfredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter över hela Sverige. Handelskammaren Mittsverige anordnar tillsammans med Mittuniversitetet en digital ”Forskarbuss” för alla elever i årskurs 8 i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen. Närmare 1000 elever kommer under förmiddagen att få följa med in i ett laboratorium tillsammans med forskare och ingenjörsstudenter för att få veta mer om bland annat genterapi och 3D-skrivare. 

– Vi har ett fantastiskt samarbete med Handelskammaren, inte bara genom Forskarfredag utan även övergripande genom det pågående projektet ”Barnens universitet”. Genom projektkoordinatorerna i Arbetsmarknadskunskap har vi möjlighet att möta 1000 elever i den digitala Forskarbussen. Då många av eleverna kommer från olika delar av regionen ger det dem chansen att bekanta sig med våra studenter, utbildningar och vår forskning, säger Sofia de Wall, projektledare Forskarfredag vid Mittuniversitetet.

För att samarbetet mellan framtidens kompetens och företag i vår region ska fungera så måste vi ta ett krafttag och ta kompetensförsörjningsfrågan på allvar. Vi har så många framgångsrika företag i vår region inom många viktiga branscher där det krävs spetskompetens inom allt ifrån teknik till industriföretagen, maskin och skogsinriktade yrken. Även besöksnäringen står inför en fortsatt stark tillväxt och efterfrågan på rätt kompetens kommer att öka på sikt och därför måste vi agera nu.

– Forskarbussen är en aktivitet som vi hoppas ska bredda bilden av vad jobb inom forskning och teknikbranschen kan innebära. Vi jobbar dagligen med att få ungdomar att ta medvetna studieval samt att visa arbetsmarknadens kompetensbehov. Många ungdomar idag vill jobba med något som bidrar till ett bättre samhälle. Med våra projekt ”Framtidsvalet” i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen och med Forskarbussen som vi genomför tillsammans med Mittuniversitetet hoppas vi kunna ge en bättre bild av branschen och inspirera fler ungdomar till att se möjligheter inom viktiga framtidsyrken, säger Felicia Pournasiri, projektledare Framtidsvalet på Handelskammaren Mittsverige.

Kontakt och mer information:

Forskarbussen genomförs den 24 september klockan 08.15 – 11.30 digitalt via Zoom.

Länk till eventet via Zoom: https://us02web.zoom.us/j/81821053431

 

Kontaktperson för mediala frågor:

Olivia Åsberg, Kommunikationsansvarig/Affärsutvecklare Handelskammaren Mittsverige

Mail: olivia@midchamber.se

Telefon: 072-597 97 33

 

Felicia Pournasiri, Projektledare Framtidsvalet Handelskammaren Mittsverige

Mail: felicia.pournasiri@midchamber.se

Telefon: 072-230 22 99