Skip to main content
NyheterStartsida

Teknikbussen rullar in hos CGI Sundsvall

By 19 oktober, 2022No Comments

Saknad kunskap om arbetsmarknadens behov samt fördomar om olika branscher, leder till att många ungdomar väljer bort vissa utbildningar och yrken som leder till jobb. Ser vi till teknikyrken finns det idag en ojämn könsfördelning – där endast en femtedel av de som arbetar inom teknikbranschen är kvinnor.

Den 5 oktober fick elever i årskurs 8 på Liden skola följa med Teknikbussen på besök hos CGI Sundsvall. Eleverna fick lära sig mer om företaget och de olika yrkesroller som finns hos dem. Under besöket medverkade företagsrepresentanter som berättade om sig själva och sina olika bakgrunder, som till slut har lett dem in till teknikbranschen och arbete hos CGI. Eleverna lämnade besöket med ökad kunskap om vad det innebär att jobba med teknik, ett bredare perspektiv när det kommer till vikten av människor med olika kön, bakgrunder och erfarenheter på en arbetsplats – och att det finns en plats för alla i teknikbranschen.

–  Vi läser ofta om kompetensbrist och ojämställda branscher och jag tänker att Teknikbussen är en sak som bidrar till både nyfikenhet och information om en framtidsbransch samt möjligheten att locka fler tjejer till tekniska jobb, säger Jenny Nässén, Rekryterande Konsultchef, CGI

I projektet Framtidsvalet som drivs av Handelskammaren Mittsverige görs olika aktiviteter för att skapa en bättre matchning på arbetsmarknaden. En huvudaktivitet i projektet är Teknikbussen – där elever i årskurs 8 får följa med Handelskammarens projektkoordinatorer på företagsbesök. Syftet är att öka intresset för tekniska yrken och utbildningar genom att visa upp företag inom teknikbranschen, samt uppmuntra elever till att ta medvetna studie- och yrkesval.

–  Vi behöver inspirera elever att få upp ögonen för de möjligheter som finns inom teknikbranschen. Genom Teknikbussen ser vi en direkt effekt att intresset för yrken inom teknik ökar samt att relationen mellan arbetsgivare och den framtida arbetskraften stärks, säger Felicia Pournasiri, Projektledare Framtidsvalet, Handelskammaren Mittsverige.